DE HOBBYFOKKER AAN HET WOORD

 

De heer Jan Maat aan het woord

Aan het woord is dhr. Jan Maat, 51 jaar, veehouder in het Friese Luxwoude.
Het is een bekende op de Friese keuringen als keurmeester – inspecteur.

Geitenhouder is dhr. Maat al vanaf 1953. Een witte ongeregistreerde geit werd voor ƒ 7,50 gekocht van de plaatselijke groenteboer.
Na veel pech werd twee jaar later de stamboekgeit Froukje van M. Meyer uit Hemrik gekocht, gevolgd door Trijntje 3 van dezelfde fokker waar de tegenwoordige Trijntjes afstammen.
 
Vele successen zowel met geiten als bokken heeft dhr. Maat gehad. Vooral het verhaal van de bok Swaechmer Egbert blijft hem altijd bij. Deze bok werd als lam afgekeurd in Friesland (vanwege slechte opfok koper) en enige dagen later toch goedgekeurd in Overijssel, dit tot grote woede van z’n fokker.
Doch toen later de nakomelingen van zich deden spreken, toch weer tevredenheid.
Vooral hierdoor benadrukt dhr. Maat het belang van een goede opfok.
Deze groep afstammelingen van Swaechmer Egbert werd 1A op de Nationale van 1985.

Foto: De Landbode
 
Afgelopen voorjaar is het geitenvolk van dhr. Maat certificaatwaardig geworden. Weinig aanfok, waardoor er alleen maar oudere dieren waren, en die niet meer geschikt waren voor de keuringen, was de grote aanleiding tot het verwerven van de ziektevrije status.
Desondanks was vooral de eerste keer dat de provinciale keuring werd bezocht zonder geiten iets wat hij niet gauw vergeet. Een grote leegte en slecht gevoel, want het bezoeken van geitenkeuringen is z’n grote hobby. Het leven tussen de geitenmensen is mooi en gezellig, beter dan bijvoorbeeld de paardenmensen.
 
Over de nieuwe structuurwijziging zoals door de NOG wordt voorgesteld is dhr. Maat goed tevreden. Toch zouden de fokgroepen volgens hem nog belangrijker moeten worden. Als ze dan een keer goed draaien, zouden ze volgens hem eerst wat aan het bokkenbeleid moeten doen.
Door de momenteel vele aanwezige bokken en bokmoeders is er geen lijn meer in de fokkerij te ontdekken.
Vooral kritisch op jezelf en je eigen fokmateriaal zijn, dan kun je verder komen in de fokkerij.
 
Tot slot vindt dhr. Maat dat iedereen eerlijk en open tegenover elkaar moet staan, op die manier kun je veel problemen voorkomen.
Met dank aan Jan Maat, een gedreven en eerlijk mens.
"De Geitehouder", juli/augustus 1993

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG